Friesland

Data

14 t/m 18 mei | 8 t/m 12 november

Beschrijving

Langzaam wakker worden met een kopje koffie en een lekker klaargemaakt ontbijt. Je kijkt naar buiten en ziet niets dan weilanden en boten die in de achtertuin over de Dokkumer Ee varen. In de verte ligt Wyns. Het pontje daar zal je straks naar de overkant brengen wanneer je de buurt al wandelend of fietsend gaat verkennen. Of misschien gaan we de andere kant op waar de bossen van Trynwâlden op je wachten en de bruggetjes je terugbrengen naar de beelden van de Elfstedentocht die nog altijd op je netvlies staan. Wie zal het zeggen? Niets moet alles mag!

Wind door je haren op de boot  naar Schiermonnikoog, of wanneer je bij het pittoreske Paesens-Moddergat door het prachtige kweldergebied achter de dijk richting de Waddenzee loopt. Eén ding is duidelijk, je kan in Friesland alle kanten op.
Rust, ruimte, bossen, water, het geluid van  vogels, mooie stadjes, cultuur, historie, boten, de Waddenzee en de eilanden. Ingrediënten genoeg die puur genieten garanderen!

Programma

Dag 1
De start van deze heerlijke paar dagen in Friesland!
Je kan met eigen vervoer komen, laat je brengen of neemt de trein naar Leeuwarden waar je wordt opgehaald. Een fiets mee is handig maar deze kan je ook ter plekke huren.

Rond 13.30 een hartelijk welkom in Wyns bij de B&B Gast op stal.
Tijdens de lunch maak je kennis met je medereizigers. Nadat iedereen zich heeft geïnstalleerd in één van de kamers gaan we al wandelend de omgeving verkennen. Afhankelijk van het weer drinken we een lekker glaasje aan het water om vervolgens weer naar de boerderij terug te keren.

De avonden kunnen naar eigen inzicht ingevuld worden. Er worden hiervoor diverse suggesties gegeven.

Dag 2
Vandaag een prachtige fietstocht door de wijde omgeving die zich kenmerkt door rust, openheid, mooie natuur en kleine historische dorpen. In en rondom deze dorpen vind je fraaie kerken, molens, terpen en andere bezienswaardigheden die het gehele plaatje complementeren.
We volgen de Dokummer Ee langs Bartlehiem, Burdaard en Dokkum. Onderweg is er een bezoek mogelijk aan de molen de Zwaluw of aan het Ruud Wiersma hus. Deze laatste maakte van zijn woonkamer een groot, kleurig panorama.

In de vestingstad Dokkum hoef je de ogen niet te sluiten om je een paar eeuwen terug in de tijd te wanen. Trapgevels, grachten en bolwerken ademen nog altijd de historische sfeer uit. Een van de leukste steden van Friesland met gezellige cafés, restaurants en winkels in oude panden. Maak er een mooie  stadswandeling die je o.a bij de Bonifatiuskapel brengt. Of slenter door de straatjes en laat je verrassen door  mooie uitzichten, panden, boetiekjes , woonwinkels en een smaakvol kopje Dokkumer koffie met een scheutje Beerenburg.
De terugrit zal hier vast wat gemakkelijker door gaan!

Dag 3
We vertrekken bijtijds naar Lauwersoog. Daar stappen we op de boot die ons naar Schiermonnikoog zal brengen. Fietsen, wandelen, het wad op, lekker op een terrasje, languit op het strand. Doe vooral waar je zin in hebt zodat je ’s avonds ontspannen en een beetje rozig kan zeggen “dat was een heerlijk dagje Schier!”

Dag 4

Vandaag  is de Waddentour met de auto een optie. Dit is een route waarbij de rijke historie van de vier beschermde dorpsgezichten en hun waardevolle omgeving in beeld wordt gebracht. Het, aan de noordzijde door dijken tegen het hoge zeewater beschermde gebied, kent nog weidse uitzichten en hoge luchten. Binnen deze grote ruimte bevinden zich een groot aantal mooie op terpen ontstane dorpen te weten: Ee, Holwerd, Metslawier en Paesens-Moddergat. Dit is één van de meest authentieke gebieden van Nederland, maar bij veel mensen is het nog onbekend. In elk dorp kunnen enkele wandelroutes gevolgd worden langs de meest bijzondere historische panden. Maak vooral ook  een wandeling in het prachtige kweldergebied achter de dijk bij Paesens.

Van glas een Vrolijke vogel maken of wolschilderen met Pytsje Cuperus (onder voorbehoud) In ieder geval een workshop waarbij je even helemaal creatief van de wereld bent en heerlijk kan ontspannen.

Dag 5
Wat gaat de tijd toch snel. Na een laatste ontbijt maken we ons klaar voor vertrek……… Uit de kamers weliswaar want we gaan nog niet weg.

Een fietstocht leidt ons door de ”Trynwâlden”. Dit gebied rondom Oentsjerk, Aldtsjerk, Gytsjerk, Ryptsjerk en Wyns is van oudsher een bosrijk gebied, niet ver van Leeuwarden. Het is daarom ook niet vreemd dat de adel zich hier al vroeg vestigde. Van de vele grote buitenhuizen met parken kun je nu nog ”Stania State” in Oentsjerk en ”De Klinze” in Aldtsjerk bewonderen. In de ”Trynwâlden” liggen verschillende natuurgebieden. Het zijn laagveen- en waterrijke gebieden die een belangrijke leefomgeving vormen voor een grote verscheidenheid aan planten en dieren.
De fietstocht heeft een lengte van 30 kilometer.

Rond een uur of 3 nemen we afscheid van elkaar.

Prijs € 580

14 t/m 18 mei

8 t/m 12 november

€ 580

 • Verblijf 1 persoonskamer Gast op Stal
 • Transferkosten van en naar het station Leeuwarden (je wordt van het station gehaald indien je niet met eigen vervoer kan komen )
 • Reisleiding/organisatie
 • 4 x ontbijt
 • 3x avondmaaltijd
 • Lunch bij aankomst
 • Workshop vrolijke vogels van glas of wol schilderen
 • Bootovertocht Schiermonnikoog
 • Vervoerskosten dag  2 en 3
 • Koffie, thee, fruit, snacks, drankjes
 • Bed-bad en keukenlinnen
 • Toeristenbelasting
 • Fietsverhuur.
 • Evt entree musea
 • alcoholische dranken
 • 1x uit eten
 • STO garantieregeling €12,- per boeking
 • annuleringsverzekering
 • Elektrische fiets € 20 per dag

Aanmelden voor deze reis

  Ik ga mee met de vakantie naar Friesland op de volgende datum
  24 t/m 28 mei8 t/m 12 november

  In geval van nood graag contact opnemen met

  Bedankt voor het invullen van het boekingsformulier! Een kopie van je antwoorden wordt direct gemaild naar het email adres dat je hebt opgegeven.
  Daarna ontvang je z.s.m. een bevestiging en nadere informatie over de reis.
  Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het graag.

  Op naar een hartverwarmende vakantie!


  24 t/m 28 mei

  8 t/m 12 november

  5 dagen

  4-8 deelnemers

  € 580

  We verblijven deze dagen bij de  B&B/ groepslocatie  Gast op Stal.
  Bij Gast op Stal kan je op een bijzondere wijze plattelands te overnachten. Ruimte, rust en duisternis vallen hier nog te beleven.
  Wij hebben de beschikking over de Loft. Gelegen op de zolderverdieping van de romp van de boerderij, heeft het door de hoge ligging een geweldig (!) uitzicht over de weidsheid van Friesland

  De Loft is één grote open ruimte en kent naast een ruime zithoek meerdere leuke zitplekken met prachtig uitzicht een badkamer en natuurlijk ook een geschikte eethoek en keuken. Wifi is beschikbaar. Er zijn 2 slaapplekken in de Loft. Bij we Carry on boek je met de zekerheid van een eigen slaapkamer. Bij Gast op Stal zijn deze slaapkamers één verdieping lager te vinden.
  Er is ook een lift aanwezig.

  Adres:

  Gast op Stal
  Wyns 28
  9091BD
  Wyns

  Kom je met eigen vervoer of brengt iemand je weg?
  Wyns ligt in het noorden van Friesland, aan de Dokkumer Ee, zo’n 1,5 km ten zuiden van Bartlehiem en 5 kilometer ten noorden van Leeuwarden.
  Het officiële adres is ‘nummer 28’, straatnamen zijn er niet, alleen nummers. Als je gebruik maakt van navigatieapparatuur, dan is de ervaring dat ‘nummer 28’ of ‘Wyns 28’ of ‘Wijns 28’ als bestemming niet altijd juist wordt aangegeven. Veel bezoekers belanden dan naast de kerk of bij het cafe. Toets in dat geval de GPS coordinaten 53*15’20” N/ 5*49’56” O in, dan kom je tegenover de boerderij uit. In het dorp weet overigens ook iedereen u verder te verwijzen…

  Openbaar vervoer:
  Neem de trein naar Leeuwarden
  Transfer van en naar het station is mogelijk. Evenals het vervoer tijdens de vakantiedagen. Wil je hier gebruik van maken dan kan je dit op het inschrijfformulier aangeven.

  Het programma

  Het programma zoals het op de site beschreven staat is optioneel.  Het staat je vrij om hier van af te wijken mocht je bijvoorbeeld zin hebben om een dag op de locatie te blijven en je eigen invulling aan de dag te geven.

  Het programma is in de meeste gevallen uitstekend uitvoerbaar, maar het weer kan ervoor zorgen dat we het soms moeten wijzigen. We bekijken dan ook per dag of een activiteit door kan gaan of dat deze komt te vervallen dan wel verschoven wordt naar  een andere dag.

  Fietsen

  Je kan je eigen fiets meenemen of je kan er eentje huren. Dit is niet standaard bij de prijs inbegrepen. Geef op het boekingsformulier aan dat je een fiets wilt bijboeken. Dan wordt dit vervolgens voor je geregeld.

  De fiets en wandeltochten zijn goed te doen. Mocht dit toch niet lukken om welke reden dan ook, kunnen we altijd de auto inzetten om je van A naar B te brengen.

  Transfer

  Wanneer er mensen met de trein komen dan is het handig om rond dezelfde tijd in Leeuwarden te arriveren. Dit i.v.m de transfer naar Gast op Stal.
  Afstemming hierover volgt na de inschrijving.

  STO garant

  Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

  Aanmelden voor deze reis

   Ik ga mee met de vakantie naar Friesland op de volgende datum
   24 t/m 28 mei8 t/m 12 november

   In geval van nood graag contact opnemen met

   Bedankt voor het invullen van het boekingsformulier! Een kopie van je antwoorden wordt direct gemaild naar het email adres dat je hebt opgegeven.
   Daarna ontvang je z.s.m. een bevestiging en nadere informatie over de reis.
   Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik het graag.

   Op naar een hartverwarmende vakantie!


   Carry van Lexmond we Carry on hartverwarmende vakanties

   Heb je nog vragen?

   Je kan me dagelijks tussen 09.00 en 17.00 bereiken op 06-38006834