๐—›๐—ฒ๐˜ ๐˜‡๐—ผ๐˜‚ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ณ๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ป๐—ฒ๐˜ ๐˜‡๐—ผ ๐—บ๐—ผ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ท๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฎ๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐—ธ ๐—ถ๐—ธ ๐˜„๐—ฒ๐—น ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป๐˜€. ๐——๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐˜‡๐—ฒ๐—ด ๐—ท๐—ฒ ๐—ผ๐—ผ๐—ธ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜ โ€œ๐—ป๐—ผ๐˜‚ ๐—–๐—ฎ๐—ฟ๐—ฟ๐˜† ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—ป๐˜‚ ๐—ฎ๐—น ๐Ÿฑ๐Ÿฒ ๐—ท๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป. ๐—š๐—ฒ๐˜ ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ถ๐˜! โ€œ

Juni is een maand die ik al van verre aan voel komen om het maar even zo te zeggen. Want ja, er komt een sterfdag aan. Of liever gezegd dagen. 2x op een zaterdag omstreeks dezelfde tijd. Nederland was in de ban van het voetbal. Tijdens een Champions League finale zag ik 4 jaar geleden Jo ineens happen naar lucht. En gleed Ronald na een lang ziekbed, tijdens het EK van 1996, bij de wedstrijd NL-FR, rustig uit mijn leven weg. 25 jaar geleden alweer. Er valt dus een jubileum te vieren dit jaar ๐Ÿ˜

De levens, liefde en dood van beiden zijn geen momenten die ik achter me kan laten. Ik neem ze mee. Want ze zijn altijd aanwezig in wie ik door hun leven, liefde en dood ben geworden.
Juni blijft voor mij onlosmakelijk verbonden met juichcapes en vuvuzela’s, herbelevingen en meer onrust in mijn lijf. Met de dood, maar vooral met liefde en leven. En hoewel ik ze natuurlijk mis is het, met vallen en opstaan, gelukt om ook zonder hen een mooi leven op te bouwen waar ik van geniet.

Het leven van een overledene vieren of stilstaan bij een sterfdag, daar is, zelfs na jaren, helemaal niets mis mee of raars aan. Zolang je maar heen en weer blijft bewegen tussen wat was en wat er nu is.
De liefde blijft, ook al is de fysieke relatie over. En die liefde, de herinneringen, zijn als een pleister op een altijd in meer of mindere mate aanwezige wond.
Vraag ons niet om die er af te halen.